/ Apskats / Samsung NX30 viedkamera modernam fotogrāfam

Samsung NX30 viedkamera modernam fotogrāfam

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Raitis Misa uz 06/08/2014 - 12:08 uz Apskats, Foto

Samsung NX sērijas kameras ir zināmas daudziem. Tās sevi pierādījušas kā pietiekami uzticamas, un arī to uzņemtie attēli ir augstas kvalitātes. To, protamas, lielā mērā nodrošina 20.3 Mpix APS-C izmēru sensors, un sava loma ir arī tam, kāds objektīvs kamerai pielikts. Apskatām NX30 un četrus dažādus objektīvus.

Samsung Smart Camera NX30 korpuss ir līdzīgs konkurentu izstrādājumiem, ko lielākoties nosaka sensora izmērs, lietošanas ērtums un objektīvu mainīšanas iespēja.

No vadības svirām, kuru klāsts ir plašs, īpaši jāizceļ atsevišķa pārslēgšanas ripa, kas ļauj mainīt slēdža darbības režīmu. Tai ir četri stāvokļi – standarta, kad uzņem vienu attēlu, sērijas, taimera, kad attēls tiek uzņemts noteiktu laiku pēc slēdža pogas nospiešanas un ‘BKT’, kas ļauj uzņemt trīs dažādi eksponētus attēlus, piemēram, lai vēlāk veidotu HDR bildi.

Skatu meklēšanai izmantojams gan visos virzienos grozāms 3 collu AMOLED  ekrāns, gan arī vizieris. Interesanti, ka arī vizieri iespējams izvilkt un paliekt (līdz 80 grādu leņķī) uz augšu tā, ka tajā var ērtāks skatīties, piemēram, kameru turot pie zemes.

Citas iespējas

Liels uzsvars kameras iespēju sarakstā likts uz dažādām komunikāciju iespējām. Kamera apgādāta gan ar Wi-Fi, gan NFC. Tas ļauj ātri nosūtīt attēlus uz datoru, printeri vai saglabāt kādā mākonī. Ir iespējams kameru sasaistīt ar viedtālruni tā, ka visi uzņemtie attēli uzreiz tiek nosūtīt uz tālruni, veikta to GPS marķēšana, un tātad arī veidota attēlu rezerves kopija tālruņa atmiņā. Tātad bez iebūvētā SD karšu slota, ir plašas iespējas papildināt attēlu glabāšanas teplu.

Šīs iespējas nedaudz dīvainu padara faktu, ka kamerā nav iebūvēts GPS uztvērējs, kas ļautu veikt attēlu geo-marķēšanu uzreiz.

Foto kvalitāte

Par to, ka uzņemtie attēli būs asi rūpējas hibrīda autofokusa sistēma ar 105 fāzu un 247 kontrasta AF punktiem. Iespaidīgi. Tomēr tas netraucē kamerai nespēt iestādīt asumu, piemēram uz neasu mākoņa malu vai kādu citu ne pārāk izteiktu detaļu, fokusēšanās uz kuru konkurentu aparātiem grūtības nesagādātu. Tas gan nenotiek bieži.

Attēlu kvalitāte kopumā ir laba. Protams, pie lielākas ISO jutības, attēli ir graudaini, bet tas atbilst tam, ko no šīs klases kameras var sagaidīt. Ja vēlaties iemūžināt momentu, iespējams izmanto līdz 9 kadri/s sērijas uzņemšanas iespēju. Arī šajā režīmā AF parasti darbojas labi.

Par attēlu kvalitāti varat spriest arī tos apskatot Flickr.

Video

Uzņemtie video ir labas kvalitātes, ir iespējams kontrolēt video ekspozīcijas parametrus. Tas ļauj izvēlēties video kadra asuma dziļumu un uzņemto kadru asumu. Iespējas uzņemt līdz pat 1080/60p video. Attēla stabilitāti nodrošina 'dual IS', kas darbojas labi, bet attēla stabilitāte ir salīdzināma ar citu ražotāju nodrošināto.

Interesanta ir iespēja veikt palēninātu uzņemšanu, kad uzņemtās ainas traucas ar piecas un pat desmit reizes ātrāk nekā dzīvē.

Objektīvi

Kopā ar kameru ‘kit’ komplektā ir 18-55mm F3.5-5.6 OIS III objektīvs, kas parametru ziņā uzskatāms par standartu kameras komplektācijai  daudziem ražotājiem. Arī objektīva veiktspēja ir atbilstoša. Tiesa tas ir labi salāgots ar kameru un ar uzņemtajām bildēm, kaunā nepaliksiet.

18-200mm F3.5-6.3 ED OIS Super Zoom objektīvs labi noderēs tiem, kas vēlas ikdienā izmantot tikai vienu objektīvu, bet tomēr nezaudēt teleobjektīva iespējas. Jāatzīst, ka arī šis objektīvs ļauj uzņemt kvalitatīvus attēlus, ar nepatīkamu izņēmumu ‘tālajā’ galā, kad uzņemtie attēli ir izmatojami, bet to kvalitāte tomēr ir viduvēja. Otra lieta, kas nedaudz traucē izmantot citādi parocīgo tālummaiņas diapazonu, ir problēmas ar asuma iestādīšanu pie lielāka tuvinājuma. Tieši ar šo objektīvu visasāk izpaudās autofokusa sistēmas mazspēja, kas to vajā atsevišķos gadījumos.

Par augstākas proves (arī iepriekšējie jau nav gluži no lētā gala) izstrādājumiem uzskatāmi 30mm F2 pankūk-objektīvs un 60mm F2.8 Macro ED OIS SSA makro objektīvs.

30 mm standarta fokusa attāluma objektīvs, ņemot vērā sensora izmēra reizinātāju 1.5x tātad faktiski uzņem bildes kā ar 45 mm objektīvu, kas ir ļoti tuvu tam, kā pasauli redzam savām acīm. Plus lielā gaismas spēja, ļauj darboties arī vājāk apgaismotās vietās, radot attēlus, uz kuriem ir tiešām patīkami skatīties. Pat pārsteidzoši, cik labi veiksmīgos kadros ir izzīmētas attēla detaļas, bet šī nav pirmā reize, kad pankūkas tipa objektīvs šādi pārsteidz teksta autoru. Iespējams, to salīdzinoši vienkāršās, bet optiski augstvērtīgās (tēlaini runājot) uzbūves dēļ.

Savukārt 60 mm makro objektīvs ļauj uzņemt tiešām kvalitatīvus makro uzņēmumus un tajā pašā laikā kalpo arī kā standarta teleobjektīvs. Objektīva lielā gaismas spēja nedaudz atrisina izgaismojuma problēmu, kas reizēm traucē tiešām efektīvi veikt makro uzņemšanu. Uzņemtie attēli ir asi un nav arī vērojami citi būtiski optiski attēla defekti.

Secinājumi

Samsung NX30 stabili iekļaujas savas klases kameru vidū. Ne ar ko īpaši neizceldamās, tā tomēr atbilst augstiem standartiem, kas šobrīd eksistē de-facto.  Iebūvētais skatu meklētājs ir augstas kvalitātes un iespēja to uzliekt uz augšu, kas būdama reta, tomēr nav unikāla, ļaus ērtāk darboties sarežģītos apstākļos. Skārienjutīgais ekrāns ļauj ātrāk piekļūt iestatījumiem, kurus nevar mainīt, izmantojot plašo vadības sviru klāstu. Savukārt bezvadu komunikāciju iespējas atvieglos attēlu koplietošanas un saglabāšanas procesus.

Lietošanas ērtumu nedaudz bojās viduvējā veiktspēja sliktos gaismas apstākļos. Neērti ir arī tas, ka nepārtraukts AF režīms pieejams tikai video režīmā. Uzņemot foto sēriju, tātad var gadīties, ka kustīgs objekts ir neass.

Parametri

  • Sensors: CMOS, 23.5 x 15.7mm, 20.3 Mix (5472 x 3648), pavisam 21.6 Mpix
  • Ekrāns: atlokāms 3 collu AMOLED
  • Objektīvi: Samsung NX Mount
  • Izmēri un svars: 127 x 95.5 x 41.7 mm, 375 g
  • Cena EUR ar PVN: ap 900 (ar 18-55mm objektīvu)

Samsung NX30 video veikums





Samsung NX30 foto veikums




Created with Admarket's flickrSLiDR.

0 RAKSTĪT KOMENTĀRU

Sūti Mums Ziņu Šeit

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>